Resultat av veckans modellmåleri

Här är några resultat av modellmåleriet vilket hela denna veckan bestått av. Modellen stod i en och samma pose alla dagar, tills torsdag då hon bytte till en ny och liggande ställning för några timmar. Koncentrationen har för det mesta varit väldigt stor (förutom från kl. 14:30 och framåt) och alla har varit väldigt duktiga och flitiga färgblandare! Enjoy!
(Psst! På grund av bristande minne fick jag inte med mig alla namn på sakerna. Fyll gärna i!)
Alexandra
Alexandra
Vems?
Emelie
Tove
Jakob
Emelie
Per?
Anna
Victoria
Vems?
Petrus
Mikael
Hilda
Petra
Kajsa
Filippa
Vems?
Det färgsprakande modellpodiet
Text och bild: Tove Koch

Modellmåleri

Så har vi kommit fram till vecka 39 och denna veckan har vi modellmåleri. Våra lärare är Mats Ahlgren och Lena Rydén. Mycket färg, mycket "trimning" av färg, trötthet, motgång, kaffe, framgång och göra om, vi kämpar på och lärarna kommer med kloka ord. Som för mig när jag igår kl halv 3 drabbats av ett sockerfall(och allt vad det innebär) frågade Mats om hjälp. Han kollade länge och sa - Din målning är inte bortom räddning. Jag funderade en stund, tog ännu en kopp kaffe, sa högt för mig själv ( inte bortom räddning) och fortsatte. Idag kändes allt bättre. Bilder kommer / Filippa

Fredagen efter färgläran

klassens färglärebilder

Resultatet (några av dem) av färgläran. Jag har ingen aning om vem som har gjort vad här, men bra jobbat!På fredagsteckningen hade vi stationer där vi själva fick vara modeller i vardagsmiljöer.


Elever på modellpodium 1


Modellpodium 2 (där Mikaels fot nästan mötte döden)


Petrus och Alexandra på respektive vid modellpodium 3

"Förkortningar! Djupkänsla! Karaktär!" kan man väl kanske sammanfatta den konstruktiva kritiken med.PS. Hur många tyckte att föreläsningen/diskussionen med Karl Lydén om Walter Benjamins Konstverket i reproduktionsåldern var intressant? Jag skulle definitivt skriva under på det i alla fall, inte minst för att det började så aggressivt!


Text och bild Petra Brandström
http://hymnodi.blogg.se/

Färglära igen

Här kommer lite fler bilder från veckan med färglära.

Petras

Kajsas

Per

Våran sal med borden trevligt i mitten denna vecka.

Text och bild Victoria

Färglära

Det är nog många i klassen som längtat efter att få måla nu! Idag tog vi fram oljefärgerna och började med färglära med Mats Ahlgren. Vi har arbetat med gråskalor och skalor från mörkt till ljus i olika nyanser och även målat enklare stilleben av färgade kuber. Nästa vecka ska vi tillämpa det vi lärt oss i modellteckning.
Men för mig som åker till Berlin ons-mån innan vi åker dit med skolan den 3 oktober blir det inte mycket! Här är lite bilder från dagen.
Hilda
Viktoria, Kajsa och Per
Filippa, Emmo och Viktoria
Marcus små färgskalor
Text och bild Marcus Appelberg

Gallerirunda

I torsdags gick klassen en gallerirunda tillsammans med Patrik och Magnus som visade oss gallerierna på Konstepidemin, ner mor Haga och Vasastan för att avsluta vid Konstmuseet. På Konstepidemin visade Cecilia Bergman Fröberg och Helena Bergman foton av till synes lekfulla installationer i sitt hem men som i själva verket ger uttryck för en hierkaisk familjesituation där mycket var förbjudet. Magnus och hans fru visade teckningar från en stipendieresa till Frankrike, vi såg foton av William Eggleston på Hasselblad Center, med mera.

Modellteckning

Denna veckan fortsätter vi med teckning i form av modellteckning. Idag stod vår kvinnliga modell i en pose på förmiddagen och satt i en annan på eftermiddagen medan vi tecknade i kol på stort papper.


Skisser av Petrus och Jakob

Skiss Anna

Text och bild Victoria Nilsson Peterzen


Stilleben

Igår fortsatte vid med perspektiv och Patrik (som tydligen dricker kopiösa mängder espresso) hade med sig burkar och lådor. Idag bytte vi lärare till Magnus och började dagen med att teckna av kända personer upp-och-ned. Teckning handlar om seende och genom att vända ett porträtt upp-och-ner tittar man inte längre på ögon, näsa, mun och saker man vet ska sitta i ett ansikte, utan man tittar mer på former och riktningar. Vi försökte tillämpa detta efter lunch då vi tecknade av våra egna kroppar utifrån vad vi såg när vi tittade ner på den.
Jacob klurar på burkar
Filippa och Emmo

Skisser av Marcus

Petrus arbetsplats

Skiss av Anna-Nicola

Skisser av Per

Skiss av Emelie

Skiss av Alexandra

Text och bild Marcus Appelberg

Perspektiv

Idag har vi börjat teckna perspektiv och försökt hitta spännande vyer i klassrummet. Stolar, bord, väggar - en del teori och bildvisning om en-, två- och trepunktsperspektiv. Några elever satte sig i solen i Slottsskogen och tecknade skolan från utsidan. Andra gjorde stolinstallationer. Andra tecknade små figuriner, cigarettpaket, tejp. Något fick vi gjort.

 

Hittar en spännande vy

Dômens exteriör, Petra

Skiss Anna-Nicola

Emelie

Mikael och de 1 000 stolarna

Skisser av Filippa


Jag har tillsammans med Victoria utsetts till bloggansvarig och ska ha ett möte den 27e september med rektor Anna Persson. Vad vi ska prata om då vet jag inte riktigt, men hoppas kunna driva bloggen här eller på skolans hemsida. Men det är ju ett par veckor kvar dit så här kör vi på. Återkommer såklart om vad vi kommit fram till på mötet.

 

Text och bild Marcus Appelberg

 

 


Skolstart och porträtteckning

Hej!
Välkommen till Måleri 1s klassblogg! Här kommer ni få följa med i arbetet på skolan och få en inblick i, förhoppningsvis, alla elevers arbeten! Vi är 16 stycken lyckliga elever som huserar i målerisalen på våning två i Björngårdsvillan och vår huvudlärare är Patrik Andiné.
Sedan skolstarten i måndags 30/8 har vi hållt på med teckning och porträtt och genom att para ihop oss två och två fått möjlighet att lära känna de flesta i klassen! Vi har fått tänka på disponering av yta, utelämnade av linjer, överskärningar och till sist karaktär.
Fredagen började med kroki med vår modell Lasse där vi fick öva på att se kroppen i lådor och vi tecknade snabba skisser, tillsammans med hela skolan. På eftermiddagen/tidig kväll var det pub och tipspromenad innan en del av oss drog vidare ut och gjorde stan osäker.
Kajsa, Petra, Victoria och halva Tove
Mikael och Filippa
I bild: Mikael, Jennie, Kajsa, rektor Anna, Patrik m.fl.


Text & bild Marcus Appelberg

RSS 2.0